Este o zi însorită de primăvară. Grupa Atelierului de creație artistică și design se pregătește să pornească în căutarea unor noi provocări. Cu mult entuziasm si multă voioșie, ne îndreptăm pașii către punctul de întâlnire la Palatul Episcopal din Galați, unde în fiecare sâmbătă ne desfășurăm activitatea foarte conștiincioși.

Astăzi este o zi specială, ne adunăm, facem prezența, suntem deja un grup de 19 elevi, clarificăm traseul de urmat, notăm ultimele indicații și pornim la drum. Destinația noastră este herghelia Asociației Kavalkada, aflată la 15 km de județul Galați, în comuna Vânători, satul Odaia Manolache. Asociația Kavalkada, înființată în 2018, a luat naștere din dorința de a oferi posibilitatea tuturor celor interesați de a se dezvolta armonios și de a se vindeca cu ajutorul cabalinelor. Din interacțiunile omului cu calul se ating cele mai importante aspecte și anume sănătatea, educația, partea socială și de agrement. Iar pentru grupul nostru, un obiectiv în plus ar fi surprinderea expresiilor artistice ale cailor, pe care să le putem transpune în câteva schițe de creion. Odată ajunși acolo, suntem primiți cu multă bucurie de membrii asociației și conduși către prezentarea hergheliei și a programului de activitate ce ne-a fost pregătit pentru această zi minunată. Începe distracția, copiii sunt împărțiți în 2 grupe și antrenați să alerge printre jaloane astfel încât să nu dărâme obstacolele și să câștige fiecare un timp record pentru echipa din care face parte. Echipa albastră câștigă în fața echipei roșii. Următoarele provocări vin cu același spirit competitiv, precum jocul X și O, dărâmatul sticlelor cu mingea, un joc de echilibru, aruncatul cu mingea la coș și altele precum acestea. Cât timp o parte din copii erau antrenați la joacă, domnul Sorin Stroia lucra separat cu câte 2 copii pe cal, exersând diverse tehnici de echilibristică și dezvoltare psihomotrică. Bineînțeles că după două ore de activitate ni s-a făcut și foame, așa că ne-am oprit pentru 20 de minute să ne mâncăm pachețelul în mijlocul naturii, alături de priveliștea cabalinelor grațioase. Copiii au avut parte de un timp câștigat de socializare, de joc și voie bună, de interacțiune cu caii și de surprindere a celor mai frumoase ipostaze ale cailor. După o pauză bine cuvenită, am inițiat un studiu de anatomie a cailor și de etalare a talentului nostru de a surprinde mișcările acestora în clișee rapide de crochiu. După o zi atât de frumoasă, ne întoarcem fiecare la casele noastre cu inima plină de bucurie și cu o mulțime de păreri, emoții și trăiri, sentimente, pe care am dori să vi le împărtășim:

,,Mie mi-a plăcut la herghelie. Este un loc frumos și liniștit unde te poți relaxa. Oamenii sunt prietenoși, iar caii sunt minunați. Au fost multe jocuri distractive și mi-a plăcut mult să călăresc, mai ales că de mică mi-am dorit acest lucru. A fost o experiență frumoasă pe care mi-aș dori să o retrăiesc.”

Mihăluță Denisa, clasa a VII-a .

,,A fost o zi cu multe activități distractive. M-au impresionat foarte mult caii. A fost o plăcere să îi desenez. Unul din cele mai plăcute momente a fost călăritul calului. Vă mulțumesc că mi-ați dat ocazia să fiu alături de aceste ființe minunate.”

Jantea Maria, clasa I

,,Azi am fost în vizită la herghelie. De când am ajuns am fost impresionat de tot ce era acolo, în special de cai. Am jucat multe jocuri distractive, printre care : x și o. Momentul cel mai frumos a fost când mi-am învins frica și m-am urcat pe cal. Am făcut ce-mi place mie cel mai mult, să desenez: am desenat un căluț alb pe nume Bono. M-am distrat pe cinste!”

Jantea David, clasa a II-a

,,La herghelie, au avut loc multe activități și jocuri haioase, distractive. Am călărit și în același timp am aruncat la coș cu mingile. Ne-am relaxat, desenând cai și ponei. A fost o experiență frumoasă și aș mai reveni aici!”

Turcu Diana, clasa a VII-a

,,Mi-a făcut mare plăcere să particip la activitatea de la Herghelia Kavalkada . Activitățile în echipă au fost foarte distractive și amuzante. De foarte mult timp mi-am dorit sa particip la o activitate de acest gen și am fost foarte entuziasmată.”

Taban Ana Maria, clasa a VII-a

Cu împlinire sufletească mărturisesc și eu același sentiment de bucurie, pe care l-am simțit împreună cu copiii și l-am păstrat în inimă până acum, aducând mulțumiri tuturor celor care au participat, s-au implicat, au făcut posibilă deplasarea noastră către această herghelie într-un format bine organizat, părinți, copii, director, membrii Kavalkada. Închei rândurile mele cu nădejdea că vom mai repeta această frumoasă experiență.

Prof. Alina Rus

Articol extras din revista, Palat-Univers de poveste – nr 2